Hemeroteca

SATSE estudia actuar jurídicamente ante la ventaja comercial que beneficia a los farmacéuticos

La situació de privilegi dels farmacèutics és discriminatòria, ja que només ells els que poden ser propietaris i titulars de les oficines privades de farmàcia obertes al públic al nostre país.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, està estudiant l'inici de les accions jurídiques pertinents davant la situació de clar avantatge comercial que tenen, en l'actualitat, els propietaris de les oficines privades de farmàcia al nostre país i que suposa un perjudici per a altres professionals que volen poder tenir opció a obrir aquest tipus d'establiments comercials.

SATSE ha requerit, tant als seus serveis jurídics com a un despatx d'advocats extern, que analitzin i proposin les actuacions jurídiques a realitzar a curt termini davant la discriminatòria situació de privilegi que tenen els farmacèutics en ser només ells els que poden ser propietaris i titulars de les oficines de farmàcia obertes al públic al nostre país.

El Sindicat d'Infermeria entén la necessitat que hi hagi un titulat en Farmàcia en les oficines per a dispensar els medicaments al públic amb totes les garanties i oferir així un servei de qualitat als ciutadans, però no considera que aquest hagi de ser en tots els casos el propietari i titular de l'establiment

“S'està perpetuant una evident exclusió a altres professionals que podrien estar interessats a obrir una oficina privada de farmàcia, la qual cosa suposa en la pràctica una clara barrera d'accés al mercat amb els consegüents perjudicis que suposen aquest tipus de pràctiques comercials discriminatòries i restrictives”, apunten des de l'organització sindical.

SATSE recorda que l'obligació establerta en la norma espanyola que el farmacèutic sigui el propietari de l'oficina de farmàcia ha estat qüestionada per la Unió Europea en entendre que entra en col·lisió amb la regulació comunitària. És el cas del dictamen motivat emès per la Comissió Europea en 2006 en virtut de l'article 226 del Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea.

Així mateix, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja s'ha mostrat partidària d'eliminar la normativa que estableix com a requisit que els propietaris i titulars de les oficines siguin exclusivament titulats en Farmàcia, afirma el Sindicat d'Infermeria.

D'igual manera, SATSE subratlla que el Reial decret legislatiu 1/2017 pel qual s'aprova el text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris o la Llei 16/1997, de Regulació dels serveis de les oficines de farmàcia estableixen la presència i actuació professional d'un farmacèutic com a condició i requisit imprescindible per a la dispensació de medicaments però no que hagi de ser aquest també el propietari de l'establiment.

“Entenem que el rebuig i negativa del col·lectiu d'empresaris farmacèutics a obrir el mercat es deu al seu clar interès de no repartir el marge de guanys, però considerem que cal mirar l'interès general i no el propi en benefici del conjunt de la ciutadania”, conclou l'organització sindical.

Farmacia